top of page

Haber İçerik

UDYD

Ukrayna'da Üniversite Eğitimi

Güncelleme tarihi: 20 Ara 2022

Yurt dışında sınavsız üniversite fırsatlarını değerlendirmek isteyen öğrencilerin sıklıkla tercih ettikleri ülkelerden Ukrayna, uygun eğitim maliyetleri, kaliteli eğitim olanağı ve 3 dilde eğitimle uluslararası çevre edinme imkanı sunarak üniversite eğitiminde popüler ülkeler arasında yerini alıyor. Ukrayna Üniversiteleri, Avrupa Birliği ülkelerince denk olarak kabul ediliyor. Türkiye'de de YÖK, Ukrayna üniversitelerini tanıyor ve Ukrayna üniversitelerinden alınan diplomalara denklik veriyor. Ukrayna Üniversiteleri ve Ukrayna'da üniversite eğitimi ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

10 Soruda Ukrayna Üniversiteleri

Üniversite bakımından oldukça zengin olan Ukrayna, Doğu Avrupa’nın en önemli üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Sovyetler Birliği döneminde ülkenin önde gelen üniversitelerine ve akademik kadrolarına sahip olan Ukrayna, bu geleneği ve mirası günümüzde de sürdürüyor. Ukrayna üniversiteleri; akademik kadroları, başarıları, buluşları ve potansiyelleri ile dünyaca ün yapmış. Kiev Politeknik, Taras Schevchenko, Ulusal Havacılık ve Uzay Üniversitesi gibi üniversiteler dünyanın her yerinden binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor.



1- Ukrayna'da Üniversite Okumanın Avantajları Neler?

Lise diplomanızla kayıt olup, Ukrayna üniversitelerinde istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz. Ukrayna'da üniversite eğitimi için sınav şartı aranmıyor. İlk yıl hazırlık eğitiminin ardından istediğiniz üniversitede, dilediğiniz bölümü tercih edebilirsiniz.

Ukraynada alınan üniversite diplomaları hem Avrupa Birliğinde hem de Türkiye’de tanınıyor. Diplomanıza YÖK denkliği alabilirsiniz. Avrupa ülkelerinde üniversiteler arası tanınma, işbirliği ve öğrenci değişimini mümkün kılan Bologna anlaşmasını imzalayan ülkelerden biri olan Ukrayna’da alacağınız diplomalar tüm Avrupa’da geçerli. Bologna anlaşmasını Türkiye de imzaladığı için diplomanız Türkiye’de de geçerli olacaktır. Türkiye ve Ukrayna arasında gelişen ikili ilişkiler sonucunda YÖK Ukrayna üniversitelerini tanımakta ve diplomalarına denklik vermektedir. Ukrayna'da eğitim alacağınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Hem üniversite mezunu olun hem de İngilizce ve Ukraynaca dillerini öğrenerek donanımlı hale gelin. Ukrayna’da eğitiminizi dilerseniz Ukraynaca dilerseniz İngilizce olarak alabilirsiniz. Özellikle günlük yaşamda birbirine çok yakın olan Rusça ve Ukrayna dilleri aktif olarak kullanıldığından, Ukrayna’da eğitim alan öğrenciler bu iki dile de hakim olarak mezun olmakta ve Türkiye’de bu özellikleri ile büyük avantaj elde etmektedirler. Bunun yanın sıra Ukrayna’da İngilizce üniversite eğitimi alma fırsatınız da bulunmakta.

2- Ukrayna Üniversite Fiyatları Ekonomik mi?

Ukraynada üniversite eğitimi Türkiye’den daha ekonomik. Kaliteli bir akademik potansiyeli, ekonomik eğitim ve yaşam maliyetleriyle dünyaya açan Ukrayna’da üniversite okumak çok cazip. Ukrayna’da hem eğitim, hem konaklama, hem de sosyal gider maliyetleri, ülkemizdeki ailelerin rahatlıkla karşılayabileceklerdeki seviyede olup, hatta birçok bölgemize kıyasla, Türkiye’den bile ekonomiktir.

3- Konaklama Seçenekleri Nasıl?


Ukrayna’da tüm üniversitelerin kendine ait öğrenci yurtları mevcuttur. Öğrenci yurtları kız-erkek karma yurtlardır. Yurtlar Türkiye’deki öğrenci yurtlarına nazaran daha az konforludur. Ukrayna’da lisans ya da yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerimizin bir kısmı üniversite yurtlarında konaklamayı tercih ederken bir kısmı da ev kiralayarak konaklama yoluna gidiyor.

Kiev’de ev kiraları diğer şehirlere oranlara biraz daha yüksek olmakla beraber Türkiye’de büyükşehirlerde yaşayan öğrenciler için alışılageldik fiyat aralıklarında duruyor. Şehir merkezine uzaklığı, evin genişliği, yaşı ve konforu gibi kriterlere göre rakamlar değişkendir.

4- En Çok Tercih Edilen Üniversiteler Hangileri?

Ukrayna, eski Sovyetlerin ve doğu blokunun eğitim üssü olarak yüzlerce üniversiteye sahip bir ülkedir. Ukrayna'nın başkenti Kiev'dir. Kharkov, Odessa ve Sumy diğer önemli şehirlerdir. Kiev ülkenin en büyük, denize kıyısı olmayan Kharkov ikinci büyük ve sahil kenti olan, bol turist çeken Odessa ise beşinci büyük şehridir. Çok köklü eğitim kurumlarını barındıran Ukrayna'da en çok bilinen ve tercih edilen okullar: Taras Shevchenko Üniversitesi, Kharkiv Karazin Üniversitesi, Kiev Politeknik Üniversitesi ve Odessa Politeknik Üniversitesi'dir.

5- En Çok Tercih Edilen Bölümler Hangileri?

Ukrayna'da üniversite eğitimi almak için en çok tercih edilen bölümler TIP, Diş Hekimliği, Mühendislik, Mimarlık, Denizcilik, Rusça – İngilizce Tercümanlık, Turizm ve Gemi Kaptanlığı gibi bölümlerdir. Bu bölümlerin birçoğu hem İngilizce hem de Ukraynaca okunabilir. Ukrayna'da üniversite okumak için YKS'ye girme zorunluluğu yoktur. Ukrayna üniversiteleri not ortalaması konusunda esnektir, lise diploma notunuz çok yüksek olmasa bile birçok bölüme rahatlıkla başvurabilir ve kabul alabilirsiniz.

6- Ukrayna Üniversitelerinin En İyi Üniversiteler Arasında Yeri Nedir?

Ukrayna’da genellikle okulların isimlerinden ziyade tercih edilen bölümün en iyisi olarak tanımlanan üniversiteler ön planda karşımıza çıkar. Yani bir üniversiteyi her alanda en iyi üniversite olarak tanımlamak yerine bölümün en iyi olduğu üniversite bilinmektedir. Örneğin;

  • Karazin Kharkiv National University

  • (Dünya sıralamasında 401-410 aralığındadır. Tıp bölümü için oldukça tercih edilen bir üniversitedir.)

  • Taras Shevchenko National University of Kyiv

(Dünya sıralamasında 411-420 aralığındadır. Genelde eğitim dili Ukraynaca’dır. Sosyal bölümler üzerine eğitim alabileceğiniz bir üniversitedir.)

  • Kiev Politeknik Üniversitesi- Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute

(Dünya sıralamasında 501-550 aralığındadır. Genelde yazılım mühendisliği gibi teknik mühendislik dallarında en çok tercih edilen üniversitelerdendir.)

  • Kharkiv Politeknik Üniversitesi - Kharkiv Polytechnic Institute

(Dünya sıralamasında 701-750 aralığındadır. Mühendislik alanında iyidir ve 2017 yılında İTÜ-İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalamışlardır.)

  • Sumy State University

(Dünya sıralamasında 801-1000 aralığındadır. Tıp alanında tercih edilen üniversitelerdendir)




7- Üniversiteler Arası Geçiş Mümkün mü?

Ukrayna'da başladığınız üniversite eğitimine teorik olarak Türkiye'de devam edebilirsiniz. Bunun için geçiş kurallarını sağlamanız gerekmektedir. Eğitim alacağınız bölüme göre Türkiye'de üniversite sınavına girip girmediğiniz, aldığınız puan, herhangi bir bölüme yerleşmiş olmanız, Türkiye'de geçiş yapmak istediğiniz üniversitelerin kabul şartları gibi birçok kriteri incelemeniz gerekir. İstatiksel olarak Ukrayna üniversitelerinden Türkiye'de üniversitelere geçiş oranı son derece düşüktür.

8- Ukrayna Üniversitelerine Başvuru Koşulları Neler?

Ukrayna'da üniversite okumak için lise mezunu olmanız yeterlidir. Yabancı diliniz yetersiz ise ilk sene hazırlık eğitimi almanız gerekir. Ukrayna üniversiteleri, TIP gibi belli başlı bölümler hariç giriş sınavı yapmamaktadırlar, yani hazırlık eğitiminizin ardından lise diplomanız ve diğer evraklarınızla doğrudan bölüm başvurusu yapabilirsiniz.

9- Ukrayna Üniversitelerine Başvuru Ne Zaman Yapılır?

Ukrayna üniversiteleri Eylül –Kasım aylarında ders başı yaparlar, Ukrayna üniversitelerine başvuru Şubat ayında başlar, Ağustos ayına kadar devam eder. Başvuru evraklarının hazırlanması, başvuru, kabul, vize ve yolculuk gibi süreçler ve ayrıca erken kayıt indirimleri göz önüne alınarak başvuru ne kadar erken yapılırsa o kadar avantaj sağlanır.

10- Ukrayna Üniversite Vizesi için Şartlar Neler?

Ukrayna eğitim vizesi için üniversiteden alacağınız kabul mektubu, sağlık raporlarınız ve diplomanız gibi belgeler gerekmektedir.


11 görüntüleme0 yorum

Comments


BAZI BAŞLIKLAR

bottom of page