top of page

Haber İçerik

UDYD

Ukrayna ile Ticaret

Güncelleme tarihi: 6 Nis 2023

Her iki tarafın da başta ticaret olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme isteği ve iradesi yıldan yıla artmıştır. 3 Aralık 1993 tarihinde onaylandıktan sonra, 3919 numaralı kanunun 8 Aralık 1993 tarihindeki 21782 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe giren "Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" ikili ilişkileri olumlu seyrini pekiştirmiştir.




Ukrayna’yla ekonomik ve beşeri ilişkilerin güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda 1 Haziran 2017 tarihinde kimlikle seyahat rejimi uygulamaya konmuştur.

2019 yılında Ukrayna’ya ihracatımız 2,156 milyar ABD doları, Ukrayna’dan ithalatımız 2,725 milyar ABD doları olmak üzere ticaret hacmimiz 4,881 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2020'de 5 milyar dolardı. Hedef ise 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak.


Ukrayna’da faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu küçük-orta ölçekli olan yaklaşık 600 Türk firmasının bu ülkedeki toplam yatırım tutarı, üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilenlerle beraber yaklaşık 3 milyar Dolar’dır. Müteahhitlik şirketlerimizin Ukrayna’da bugüne kadar üstlendikleri 184 projenin toplam değeri 6,28 milyar Dolar’dır.


Ukrayna'nın Başlıca ihracat kalemleri: Gıda ve tarım ürünleri, metaller, tel, kablo, azotlu mineral, gübre


Ukrayna'nın Başlıca ithalat kalemleri: Yakıt ve enerji, ilaç, otomobil, makine ve ekipman, kimyasal ürünler


Ukrayna Karadeniz’in, Güzellikler Ülkesi’dir. Bu özellik onun, yalnızca toprağı için değil, deniz kıyıları ve insanı için de geçerlidir. Çünkü Karadeniz’deki en güzel kıyılar, Ukrayna’nındır. Bu bağlamda Azak ve Kefe; Uzak-Doğu ve Orta-Asya’dan gelen ticaret yollarının, önemli varış noktalarıdır. Küçük İstanbul olarak anılan Kefe’nin nüfusu, 1634’te 80 bine ulaşır. Bu limandan, buğday ve tuzlu balık yükü ile ayrılan gemi sayısı, yılda 150’yi bulur.

Bugün de tıpkı geçmişte olduğu gibi gıda ve tarım ürünleri ihracatında Ukrayna, dünyanın sayılı ülkeleri arasında.

Büyük ölçüde Rusya ile Ukrayna tarafından karşılanan dünyadaki tahıl arzı, iki ülke arasında şubat ayında başlayan savaş nedeniyle sıkıntıya girdi. Ukrayna limanlarında kalan gemiler nedeniyle tahıl ve diğer gıda ihracatındaki duraksama, küresel gıda krizi riskini artırdı. Açlık ve güvenlik sorunu anlamına gelen krizin çözümü için Ukrayna’da bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın sevkiyatının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu sorunun çözümü için de limanlarda bekleyen tahıl ve diğer gıda maddelerinin denizden emniyetli şekilde sevkine yönelik "koridor" fikri oluştu.

22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı.

17 görüntüleme0 yorum

Comentários


BAZI BAŞLIKLAR

bottom of page